Στρατηγικές Επιβίωσης για Εξετάσεις

Πριν ξεκινήσεις:

1. Κάνε μια προεπισκόπηση του γραπτού πριν αρχίσεις να απαντάς. Αυτό σε κάνει να σκεφτείς το θέμα. Σιγουρέψου πως έχεις σημειώσει τη βαθμολογική αξία κάθε ερώτησης. Αυτό θα σου δώσει μια ιδέα για το πώς να οργανώσεις το χρόνο σου.

2. Κάνε μια «αποθήκη» στο μυαλό σου. Χρησιμοποίησε αυτά που είδες στην προεπισκόπηση, πάρε σημειώσεις για ότι νομίζεις πως μπορεί να ξεχάσεις. Γράψε κάτω πράγματα που χρησιμοποίησες για να μάθεις την ύλη και που μπορεί να σε βοηθήσουν να θυμηθείς. Κάνε διάγραμμα των απαντήσεων σου ως θέματα προς συζήτηση.

3. Υπολόγισε γρήγορα πόσο χρόνο θα πρέπει να αφιερώσεις σε κάθε ενότητα ανάλογα με την αξία της σε βαθμολογία. (Δε χρειάζεται να αφιερώσεις 30 λεπτά σε μια έκθεση που αξίζει μόνο 5/100 μονάδες).

Κατά τη διάρκεια:

4. Διάβασε τις οδηγίες. (Μπορεί να είναι σωστές περισσότερες από μία απαντήσεις; Τιμωρείσε αν μαντεύεις; κ.τ.λ.). Ποτέ μη θεωρείς πως ξέρεις αυτά που λένε οι οδηγίες.

5. Απάντησε πρώτα τις εύκολες ερωτήσεις. Αυτό θα σου δώσει την αυτοπεποίθηση και τη «φόρα» να συνεχίσεις με το υπόλοιπο γραπτό.

6. Επέστρεψε στις δύσκολες ερωτήσεις. Καθώς κοιτάς το γραπτό και απαντάς τις εύκολες ερωτήσεις, υποσυνείδητα σκέφτεσαι και δουλεύεις τις δυσκολότερες. Επιπλέον, θέματα που βρίσκονται καθοδικά στο γραπτό πιθανό να σου δώσουν πληροφορίες για άλλα που βρίσκονται πιο πάνω.

7. Απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις (εκτός και αν τιμωρείσε για τις λάθος απαντήσεις).

8. Ζήτησε από τον/ην υπεύθυνο/η να εξηγήσει κάποια θέματα εάν αυτά δεν είναι ξεκάθαρα. Μη ζητήσεις την απάντηση, αλλά θέσε την ερώτησή σου με τέτοιο τρόπο που θα δείξει στον/ην υπεύθυνο/η πως γνωρίζεις τις πληροφορίες που χρειάζονται αλλά δεν είσαι σίγουρος για το τι ζητά η ερώτηση.

9. Προσπάθησε να απαντήσεις τις ερωτήσεις από την «οπτική γωνιά» του εξεταστή. Προσπάθησε να θυμηθείς σε τι έδωσε έμφαση και έθεσε ως σημαντικό.

10. Χρησιμοποίησε το περιθώριο της σελίδας για να εξηγήσεις γιατί επέλεξες αυτή την απάντηση σε περίπτωση που η ερώτηση δεν είναι ξεκάθαρη ή αν η απάντηση είναι αμφιλεγόμενη.

11. Σε δύσκολες ερωτήσεις κύκλωσε λέξεις κλειδιά. Αυτό θα σε αναγκάσει να επικεντρωθείς στο κεντρικό νόημα.

12. Έκφρασε δύσκολες ερωτήσεις με δικές σου λέξεις. Αυτό θα το κάνει ξεκάθαρο για σένα, αλλά να είσαι σίγουρος πως δεν αλλάζεις το νόημα της ερώτησης.

13. Χρησιμοποίησε όλο το χρόνο που παραχωρείται για το γραπτό. Αν έχεις επιπλέον χρόνο, βελτίωσε τις απαντήσεις σου και ξαναδούλεψε την ερώτηση.